Naturalne sposoby na wzmocnienie odporności

Aktywność fizyczna w domu
Marzec 18, 2020
Święta Wielkanocne bez dodatkowych kilogramów
Marzec 31, 2020
Show all
Naturalne sposoby na wzmocnienie odporności

NATURALNE SPOSOBY NA WZMOCNIENIE ODPORNOŚCI

Układ odpornościowy to mechanizm chroniący nas przed zagrażającymi antygenami, a odporność to zdolność naszego organizmu do przeciwdziałania niekorzystnemu wpływowi przedostających się do niego wirusów, grzybów i bakterii. Na naszą odporność oraz jej wzmacnianie zwracamy szczególną uwagę wiosną, jesienią i zimą gdy mamy sezon zachorowań – infekcji i zapaleń. Kiedy jesteśmy przemęczeni, nieprawidłowo się odżywiamy czy nie uprawiamy sportu nasz układ immunologiczny nie chroni nas przed zachorowaniami.

Aby zmniejszyć podatność naszego organizmu, wzmocnić odporność na infekcje i zapalenia możemy stosować naturalne, domowe sposoby:

  • Sport i aktywność fizyczna – aktywność fizyczna zmniejsza ryzyko zachorowań nawet o 30% w każdym wieku, każdy wysiłek fizyczny jest odpowiedni- bieganie, spacer, marsz czy gimnastyka w domu
  • Regularny sen – gdy jesteśmy przemęczeni nasz układ odpornościowy zmniejsza zdolność do obrony, dlatego też powinniśmy spać więcej niż 6 godzin
  • Zdrowe odżywianie  dostarczajmy swojemu organizmowi jak najwięcej witamin, których głównym źródłem są warzywa i owoce oraz pamiętajmy o piciu wody
  • Hartowanie organizmu – kąpiel w zimnej wodzie pomaga nam lepiej znosić gwałtowne zmiany temperatur i zimowe chłody, takie zabiegi dodają energii i podnoszą naszą odporność.
  • Witamina C – pobudza produkcje interferonu, który pomaga skutecznie walczyć z zarazkami. Czy wiedziałeś, że żółta papryka zawiera aż 16 razy więcej niż cytryna? Do tego brokuły, natka pietruszki, porzeczki czy szpinak.
  • Dobre tłuszcze – omega 3 czy kwasy tłuszczowe pochodzenia roślinnego pobudzają w organizmie produkcje hormonów, które działają przeciwzapalnie oraz usprawniają układ odpornościowy. To produkty takie jak oliwa z oliwek czy ryby, orzechy włoskie i siemię lniane.

 

  • Cebula i czosnek – te produkty działają bakteriobójczo, mobilizują nasz układ odpornościowy do działania. Możemy przyrządzić sobie  syrop  z cebuli czy chociaż dodawać czosnek do przygotowywanych przez nas potraw. 
  • Miód – miód ma działanie rozgrzewające oraz regenerujące organizm, dostarcza nam cennych mikroelementów które wzmacniają układ odpornościowy.
  • Kurkumina – czy wiesz, że przyprawianie dań kurkumą może poprawiać naszą odporność na infekcje bakteryjne, wirusowe i grzybicze.
  • Jogurt – jogurt naturalny zawiera niepowtarzalny skład szczepów bakterii niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jego regularne spożywanie(jogurtu który posiada żywe kultury bakterii)  wpływa korzystnie także na naszą mikroflorę jelitową.