Dieta podczas epidemii - Boczki na bok

Dieta podczas epidemii

Dzień kobiet
marzec 6, 2020
Aktywność fizyczna w domu
marzec 18, 2020
Show all
Dieta podczas epidemii

Podczas panującej obecnie epidemii koronawirusa zmuszeni jesteśmy pozostać w domu. Jak bronić się przed zachorowaniem? Jak wspierać swój organizm? Kluczową rolę odgrywa tutaj system odpornościowy naszego organizmu, pozwalający na jego prawidłowe funkcjonowanie.Jak więc wspierać system odpornościowy? Co jeść będąc zamkniętym w domu? Jak rozsądnie robić zakupy? Odpowiedzi na te pytania znajdziecie w poniższym artykule.

Wsparcie układu odpornościowego

Prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego uwarunkowane jest wieloma czynnikami, do których zalicza się przede wszystkim sposób odżywiania. Ponadto duże znaczenie ma aktywność fizyczna, brak stresu, odpowiednia ilość i jakość snu oraz odpoczynku. Produkty spożywcze bogate są w liczne substancje bioaktywne stymulujące układ odpornościowy.

Wchłanianie wszystkich składników odżywczych niezbędnych do jego prawidłowego funkcjonowania odbywa się w jelitach, dlatego szczególne znaczenie ma nie tylko sam pokarm, ale także odpowiednie nawyki żywieniowe. Dieta wzmacniająca odporność i ogólny stan zdrowia powinna składać się z 4-5 posiłków dziennie, które pokryją dzienne zapotrzebowanie energetyczne. Założeniem diety na wzmocnienie układu immunologicznego jest dostarczenie witamin i składników mineralnych niezbędnych do prawidłowego wzrostu i pobudzenia aktywności komórek odpornościowych.

Witamina C

Kwas askorbinowy ma właściwości wzmacniające i uszczelniające naczynka krwionośne, zapobiegając rozprzestrzenianiu się drobnoustrojów po organizmie. Jest jednym z kluczowych składników wspierający organizm podczas epidemii. Źródłem witaminy C są: czarna porzeczka, papryka, natka pietruszki, kiwi, brokuł, truskawki, cytrusy.

Witamina D

Pełni istotną rolę w regulacji funkcjonowania układu immunologicznego, poprzez nasilanie produkcji katelicydyny, białka o właściwościach bakteriobójczych, a także komórek układu odpornościowego (eozynofile, limfocyty, neutrofile). Witaminę D znajdziemy m.in. w tłustych rybach morskich, jajach, wątróbce, grzybach, nabiale. 

Witamina E 

Wspomaga działanie witaminy C i A, a także jest najsilniejszym przeciwutleniaczem, dzięki czemu eliminuje z organizmu wolne rodniki. Jej cennym źródłem są nasiona słonecznika, orzechy, szpinak, oleje roślinne, migdały, papryka, sałata i czosnek.

Cynk

Chroni organizm przed działaniem wolnych rodników, a także uczestniczy w dojrzewaniu i funkcjonowaniu limfocytów T (komórek układu odpornościowego). Produkty bogate w cynk to m.in. owoce morza, orzechy, produkty pełnoziarniste, nasiona roślin strączkowych. 

Zakupy na czas epidemii

Plan zakupów. Wybierając się na zakupy warto się dobrze przygotować. Przede wszystkim należy sprawdzić co już w domu mamy, aby nie kupić za dużo i nie marnować żywności.

Warto zaplanować posiłki na 7 – 10 dni i sporządzić listę potrzebnych do ich przygotowania produktów. Jeśli możesz, wybierz mniejszy sklep, kupuj produkty sezonowe i lokalne. 

Pamiętaj, aby posiłki dostarczały odpowiednią ilość białka. Warto zaopatrzyć się w suche nasiona roślin strączkowych. To cenne źródło białka, a w dodatku jest to produkt o długim terminie przydatności do spożycia.

 

 

W Twoim koszyku powinny znaleźć się kiszonki oraz naturalnie fermentowane produkty mleczne. Wspierają prawidłowe funkcjonowanie jelit, przyczyniając się do wzmocnienia odporności organizmu.

Ponadto polecamy pamiętać o takich produktach jak orzechy, imbir, kurkuma, czosnek, cebula i cytryna.

Nie należy kupować produktów wysoko przetworzonych, takich jak posiłki instant, gotowe sosy. Co prawda mają długi termin ważności, nie są to jednak produkty dostarczające nam niezbędnych składników odżywczych i witamin. Warto również unikać cukru, słodyczy, słonych przekąsek, wszelkiego rodzaju używek. Produkty te obciążają układ pokarmowy, przyczyniając się do upośledzania funkcjonowania układu odpornościowego, narażając organizm na złapanie infekcji.